Al capdavant del restaurant Cinc Sentits, ubicat a Barcelona, es troba un xef peculiar, allunyat dels estereotips dels seus companys de professió. Va néixer a Toronto, va treballar durant deu anys a Silicon Valley en noves tecnologies i director de màrqueting, va aprendre a cuinar de manera autodidacta i és un cuiner molt poc conegut. Tot i així ha trobat l’èxit en el mon gastronòmic amb una cuina personal, suggeridora i que reivindica les seves arrels catalanes en les elaboracions i en el producte, treballant amb petits productors locals.
La família de Jordi Artal té els seus orígens en la Torre de l’Espanyol, un petit poble situat a la comarca de la Ribera de l’Ebre. En aquest petit municipi la família es dedicava a elaborar oli i vi. Les dones de la família van decidir marxar, primer l’avia Sofia que es va desplaçar a Barcelona i després la mare del Jordi, que va aprendre idiomes per marxar, primer a Bèlgica, després a Alemanya i finalment al Canada on va criar als seus fills.
Jordi Artal va néixer a Toronto on va passar la seva infància i joventut. Amb vint anys va iniciar la seva trajectòria professional, va sortir de Toronto i es va plantar a Califòrnia, a Silicon Valley, on va estar-s’hi una bona temporada. Fins que va esclatar la bombolla de les empreses tecnològiques. Durant deu anys va ser Director de Màrqueting d’una d’aquestes empreses. La crisi de les punto.com el va deixar cremat i va decidir desplaçar-se a Catalunya després que la seva germana també realitzés aquest pas.
Es va prendre un any sabàtic i durant aquest període es va gestar una nova etapa professional. A Jordi Artal li agradava cuinar, li agradava el bon menjar i el bon beure, es pot afirmar que era el que ara s’anomena un foodie. Va decidir convertir la seva afició en la seva professió i, juntament amb la seva germana, va obrir un restaurant humil i de barri. Una decisió valenta i un punt agosarada perquè, tot i que sabia cuinar, mai havia estat en una cuina professional. Tot i això el mes de maig del 2004 va obrir el Cinc Sentits al carrer Aribau de Barcelona.
L’arriscada aposta li va sortir bé, molt bé. En la seva fase inicial el restaurant no tenia un estil de cuina definit, realitzava cuina de fusió amb tocs asiàtics. En poc temps l’estil es va anar definint, i va començar a elaborar una cuina relacionada amb les seves arrels, una cuina que el relacionava amb els seus referents familiars, amb productes de temporada, de mercat, recolzant els petits productors, una forma de fer que ja no ha abandonat.
Va sortir del no res però tenia habilitat, talent i actitud i en poc temps un menjador de barri es va convertir en un restaurant d’èxit on servien un menú degustació, quan eren pocs els llocs que incorporaven aquest tipus de proposta. En un termini curt de temps va passar de l’aventura d’obrir un restaurant per guanyar-se la vida fent el que li agradava a ser considerat un restaurant revelació. En només quatre anys des de la inauguració del restaurant la guia Michelin li va concedir una estrella en la gala de l’any 2008.
Transcorreguts 14 anys des de l’apertura del Cinc Sentits, Jordi Artal pren una nova decisió molt important. Amb una important inversió econòmica decideix canviar de local i instal·lar el negoci en la seva ubicació actual, al carrer Entença. La mudança va repercutir en el reconeixement de la guia Michelin. Perd l’estrella l’any 2018 i, en un any, la torna a recuperar. L’esforç realitzat, pensat per obtenir reconeixements, obté recompensa. L’any 2020, un dels anys més complicats per la restauració com a conseqüència de la crisi provocada per la pandèmia, va obtenir la segona estrella Michelin.
El nou local té uns 400 metres quadrats. Disposa de tres sales amb una capacitat per uns quaranta comensals. En el nou restaurant han guanyat en comoditat, en un local sobri i elegant. Es distribueix en un menjador principal, una sala privada on es troba la taula del xef amb vistes a la cuina, i un saló per grups més grans equipat amb un cuina pròpia preparada per fer showcooking. Aquest darrer menjador pretén albergar, en un futur proper, el Sentit Comú, una proposta més informal i econòmica.
En travessar la porta del restaurant, en una petita sala gris hermètica, et dona la benvinguda un cambrer vestit de manera impecable. Fa una petita explicació, demana els abrics i, quan esteu preparats, us convida a entrar a la següent sala, el Faifó. Es tracta d’un rebedor rústic que està inspirat en el paisatge i els camps d’oliveres i vinyes de la Torre de l’Espanyol. Aquest espai està pensat per prendre els aperitius però que per poder complir les normes Covid ara no es realitzen en aquest espai i es fan a taula.
La sala menjador és austera, diàfana i amplia amb una decoració inspirada en l’Eixample de Barcelona, amb sostres de volta catalana, i un espai en el centre que representa un pati interior. Només hi han nou taules amb un ampli espai entre elles, una acústica perfecte i una molt bona il·luminació. Una menjador que et permet viure l’experiència de menjar al Cinc Sentits amb comoditat, relaxament i intimitat.
La proposta actual del Cinc Sentits és d’un únic menú degustació d’onze passos que costa 129 euros amb una opció de maridatge molt recomanable de 69 euros. Es tracta d’una experiència que durarà quasi tres hores però que no es fa llarga. Des que entres al restaurant fins que surts pots apreciar que tot està meditat per satisfer al client més difícil. L’espai, el tracte, l’ambient, els detalls, però sobretot, el menjar estan pensats per seduir i s’aprecia que el Jordi Artal li ha posat treball, passió i pensament.
El menú segueix de manera estricte la ideologia gastronòmica que el cuiner ha cultivat durant la seva trajectòria de xef. No hi han fusions, no trobaràs carn de Kobe, ni productes d’altres contrades, el menú girà al voltant de la cuina catalana evolucionada realitzada amb productes de qualitat que proveeixen productors de proximitat. El xef posa el talent, la tècnica i la imaginació en actualitzar la cuina catalana, es centra en el sabors més que en la tècnica o en la estètica dels plats. Busca contrastos interessants de textures i de sabors però amb una certa contenció.
El Jordi et vol proporcionar el que ell anomena “un show”, una experiència gastronòmica total. Una vetllada on, a banda del menjar, tot és important, l’ambient, el local, el servei, la vaixella, el mantell, no hi ha cap detall improvisat. El servei és de l’antiga escola. Un estil de servei que va definir la germana del Jordi i que segueixen mantenint tot i que ella va tornar a Califòrnia l’any 2013. En definitiva, el cinc Sentits ofereix una vivència gastronòmica que pretén agradar a un ampli ventall de clientela i que ha seduït al Sr Michelin.
Destacar la funció de l’Eric Vicente, el sommelier i cap de la Sala, del restaurant. Es va incorporar a la plantilla ja fa 12 anys en el restaurant. Es francès, nascut a les afores de París i arriba al mon de la restauració als 17 anys de manera casual sense tenir cap vocació. L’any 2001 es trasllada a Barcelona, es va formar i sense gaire experiència es va llençar a la piscina com a sommelier. El maridatge forma part del menú i es imprescindible demanar-lo. Ofereixen vins d’un altre nivell que, com tot, surten d’una selecció molt reflexionada.
És un restaurant que és necessari descobrir, per moltes raons, però n’apuntaré tres. La primera és la reivindicació que realitza, sense fissures, de la cuina catalana que, a més, prové d’un cuiner criat fora de Catalunya, que fins i tot conserva l’accent anglès. La segona és per descobrir fins on pot arribar en aquest mon un xef sense formació, que ha après de manera autodidacta i que va descobrir la seva vocació molt tard. La tercera és que el xef no es prodiga en les xarxes, no es un cuiner mediàtic, no comparteix actes amb els companys de cassoles, treballa amb passió però amb humilitat i sempre està en la seva cuina. I, evidentment, perquè menjaràs molt bé.