El mes de juliol hem sopat a restaurant Carlota Akaneya de Barcelona. Es tracta d’una braseria japonesa instal·lada a Barcelona des del 2011. El restaurant es troba al carrer Pintor Fortuny 32 de Barcelona, al barri del Raval. No és un local gaire gran i en cadascuna de les taules s’incorpora una barbacoa japonesa o sumiyaki enmig de la taula perquè et puguis coure les carns que et van servint. A sobre de les taules hi ha un extractor que evita que la sala s’ompli de fums de les coccions de les carns. La decoració del menjador es clarament millorable.
En entrar a la sala ens van fer la cantarella de benvinguda japonesa: irasshaimase (いらっしゃいませ ). Mai l’havia escoltat a Barcelona, em va fer gràcia i em va transportar, per uns moments, als restaurants de Kyoto i Tokio on tenen aquest costum.
La carta incorpora diverses opcions: dos menús degustació i una combinació de plats entre entrants i carns. La diferència entre els preus de les diferents opcions està en demanar o no demanar el filet A5, que és el tall de vedella més exclusiu del Japó, cèlebre pel seu sabor i textura. Ja que estàvem al restaurant per tastar aquest tall de carn ens vàrem decantar pel menú degustació que incorpora l’A5 amb un cost de 65,90 euros per persona.
El servei ràpid i eficaç. El cambrer que ens va atendre ens va explicar el funcionament del restaurant i de la carta, i també ens va explicar que al bou de wagyu japonès l’alimenten de cervesa, li donen massatges i escolta musica clàssica. Vinga ja!!! Aquest rollo se’l podia estalviar perquè és una mentida clamorosa. Mentida que et posa en prevenció, si saps que t’estan enganyant amb la llegenda dels massatges, la musica i la cervesa pots concloure que també t’enganyen amb la procedència de la carn. De tota manera va ser la única patinada, o potser una broma malentesa, perquè per la resta el servei va funcionar com un rellotge suís.
La carta incorpora diverses opcions: dos menús degustació i una combinació de plats entre entrants i carns. La diferència entre els preus de les diferents opcions està en demanar o no demanar el filet A5, que és el tall de vedella més exclusiu del Japó, cèlebre pel seu sabor i textura. Ja que estàvem al restaurant per tastar aquest tall de carn ens vàrem decantar pel menú degustació que incorpora l’A5 amb un cost de 65,90 euros per persona.
Per beure vam començar amb dos cerveses japoneses, una Kagua blanc i una Kagua rouge. La primera és una cervesa d’un color groc pàl·lid, amb aromes distintius i excepcionals, i amb un sabor dolç, amarg i fresc al mateix temps, molt elegant però, amb un 8% d’alcohol. La segona es una torrada de color coure, i a banda d’aquests aromes especials té un punt cítric i picant que la fa molt interessant, també amb un 9% d’alcohol.
Després d’entrar amb matèria amb les cerveses vam escollir un Ribera del Duero, un Condado de Oriza criança. El vi té un cost al restaurant de 21,90 euros i un cost de mercat d’uns 9 euros. Un vi que em va agradar força. Un vi tranquil, de varietat 100% ull de llebre (tempranillo), criat durant 14 mesos en barrica nova de roure i amb un repòs en la botella de nou mesos. Un vi saborós, afruitat, ben integrat, amb un cos mig, que va fer bona companyia al que vàrem menjar.
Després de demanar el menú de degustació quasi de manera immediata van començar a aparèixer els entrants del menú. Per començar edamame, les mongetes japoneses; unes gyozes farcides de pollastre i verdura; i tonkatsu, que és porc arrebossat. Uns entrants sense complicacions que et transporten a altres contrades. Després el kamo namban que és un brou d’ànec amb fideus que estava especialment bo.
En aquest punt del menú ja van venir a posar les brases en el sumiyaki. Les brases van servir per començar a coure el Yasai to kinoko que és una cassola de verdures i bolets. També ens van portar uns talls de tonyina fresca que es podien coure en la brasa o menjar-los crus. Fins aquí uns plats senzills, fàcils de menjar i de preparar.
A partir d’aquest moment va començar la degustació de la carn que van servir en un ordre estricte. Les explicacions de l’ordre en que havíem de prendre els talls de carn es van entrellaçar amb les indicacions de com coure cadascun dels talls. T’aconsellaven un temps de cocció que no superava uns segons i només per una cara. El suficient perquè el greix es comences a desfer i donés sumptuositat a la carn. La carn que vam tastar va ser tota de wagyu japonès, concretament del llom baix, l’entrama, el quadril, i la carn estrella, el filet de kagoshima grau A5 que està considerat el millor filet del mon. Un sol entrecot d’aquesta carn podria valer uns 170 euros.
De manera tranquil·la i seguint el ritual establert vam anar couen i tastant les carns fins arribar al plat estrella. El filet A5 va estar a l’alçada de les expectatives. Un tall de carn amb molt greix infiltrat d’una textura similar a la mantega amb un sabor no gaire intens però molt allargat en boca. Increïble.
Sempre he considerat que els postres no són el punt fort de la cuina japonesa però en aquesta ocasió ens van servir dos postres remarcables que van aportar un bon colofó al sopar. Bosc de xocolata blanca amb te i melindro de festuc i una mousse de Yozu japonesa. Molt bé!!!
No puc acabar sense esmentar dos punts molt millorables del restaurant. El primer és que menjar, a l’estiu, al costat de les brases va ser un exercici que no ajudava al relax i a estar còmodes. La temperatura en les taules s’eleva molt i et passes tot el sopar suat. La calor no et permet relaxar-te i fruir. Potser seria recomanable visitar el restaurant a l’hivern per fer els tastos de carn wagyu. El segon és en relació al preu, clarament un punt elevat en relació al que vam menjar, el compte per dues persones va pujar a 170 euros.