Sun Taka, cuina japonesa-catalana a Barcelona

Sun Taka és una taverna japonesa influenciada per l’estil de cuinar i de menjar del mediterrani i que podeu trobar al carrer Bruc de Barcelona. Es tracta del projecte personal de Mitsutaka Kawata “Taka”, un cuiner nascut a Osaka amb una llarga trajectòria professional en cuines de molt prestigi a Catalunya. En aquest projecte té l’ajuda del Manel Lapuerta, un altra gran xef castellonenc que s’encarrega de les preparacions calentes. El tàndem fa un proposta gastronòmica diferent i autèntica.

Mitsutaka Kawata és un cuiner inquiet i rodamón. Després d’uns anys de formació i treball en el Wayou Yuzen Nakamura de la seva ciutat natal decideix emigrar per aprendre nous estils de cuina i altres cultures gastronòmiques, especialment atret per la gastronomia espanyola. En aquesta aventura professional va treballar al Restaurant Baluarte de Soria, per posteriorment passar pel Racó de Can Fabes on va tenir l’oportunitat de coincidir amb Santi Santamaria i amb Xavier Pellicer, dos autèntics mestres.

L’any 2011 torna a Osaka per un període curt de temps, al Sushi Fujita, per retornar a Europa. Treballa al Restaurant Hotel Ferrero de Valencia, al Guilo Guilo de París, i finalment al Restaurant el Cercle de Barcelona on va fer-se càrrec de la barra de Sushis durant sis anys. En el seu període al Cercle coincideix amb Manel Lapuerta, que va acompanyar a Mitsutaka en l’obertura del nou restaurant.  El Manel també ha passat per diverses cuines de prestigi com les de l’Aponiente, Tapas&cia, Coure i Suculent.

Sun Taka no és un restaurant gaire gran. Disposa de diverses taules ben separades en dos sales i una petita barra. En un restaurant japonès és molt recomanable poder acomodar-se en la barra i observar de forma privilegiada el treball del cuiner amb els ganivets. En el Sun Taka és quasi imprescindible. Veure treballar a Mitsutaka Kawata és un espectacle per la seva pulcritud, la destresa, l’agilitat i la precisió. Tot i cobrir les necessitats, el menjador no és acollidor, la llum i la decoració no ajuden a crear l’atmosfera adequada, és un dels aspectes que té marge de millora.

L’oferta del Sun Taka consta d’una carta amplia de plats que pots compartir, per poder tastar més plats, sense problemes donat que les racions són generoses. Mitsutaka s’allunya clarament de les propostes dels típics restaurants japonesos que es limiten al sushi, les gyozes i els fideus, però no renuncia a preparar makis, nigiris i sashimis d’una qualitat excepcional. La diferencia i originalitat en la seva proposta està en les creacions basades en la cuina japonesa evolucionats amb productes i tècniques mediterrànies.

L’homenatge a la gastronomia mediterrània i als seus productes es pot comprovar en poder demanar plats com els calçots en tempura de sípia, els canalons de cua de bou, el pop kimuchi o l’edamame peperoncino. En la cuina de fusió Mitsutaka es desenvolupa com un peix a l’aigua. Però a més de tenir l’oportunitat de poder menjar un bon àpat en el Sun Taka els preus són molt raonables en una molt bona relació qualitat/preu. I encara més econòmic, els dies laborables, als migdies, hi ha la possibilitat d’un menú de 18 euros molt recomanable.

M’agraden els restaurants japonesos. M’agrada la delicadesa de la seva cuina. M’agrada l’elegància de les presentacions, l’obsessió pels detalls, la pulcritud. M’agraden els sabors especials als que no estem acostumats. M’agrada l’ús dels palillos per menjar. La manca de costum i de destresa obliga a assaborir els plats amb calma, amb tranquil·litat i pausa. Poder menjar amb lentitud et permet apreciar els sabors, les textures, les coccions i la sensibilitat de la cuina japonesa que es practica al Sun Taka.

Mitsutaka ha aconseguit un restaurant que ens porta l’essència de la gastronomia del seu país però no renuncia a aportar el seu toc personal que està influenciat per una trajectòria professional realitzada a Catalunya i la seva gastronomia. Practica una cuina de fusió japones-catalana que en algun moment li hem de trobar nom, se l’ha de batejar com es va fer amb la cuina Nikkei, la Chifa o la Tex-Mex ja que pot marcar tendència. El Sun Taka ha introduït frescor en el mon de la gastronomia de Barcelona, l’èxit es basa en cuina japonesa de qualitat amb picades d’ullet, cada cop més evidents, a la cuina de casa nostra.

  • No m’ha agradat:
  • El local. La llum no és encertada i no és acollidor.
  • La carta de vins.
  • No està a l’alçada de l’oferta gastronòmica.
  • M’ha agradat:
  • La fusió que trobem en moltes de les creacions.
  • L’elegància i delicadesa del tall del peix cru.
  • Les salses i acompanyaments dels plats.
  • El toro, garoina i caviar.
  •